Op welke leeftijd kan mijn teef gesteriliseerd worden?
Het best wordt uw hond gesteriliseerd tussen de eerste en tweede loopsheid. Afhankelijk van het ras en de grootte van uw hond wordt deze het best geopereerd tussen een leeftijd van 6 maanden en 2,5 jaar oud. Kleinere rassen kunnen over het algemeen vroeger gesteriliseerd worden dan grotere rassen.
Op welke leeftijd kan mijn reu gecastreerd worden?
Castratie is mogelijk vanaf 5 maanden.
Moet ik het hele jaar door tegen vlooien en teken behandelen?
Teken en vlooien vormen het hele jaar door een risico. Daarom raden wij u aan om het hele jaar door te behandelen. Vlooien kunnen immers in de winter perfect in de warmte van uw huis overleven. Door de minder strenge winters kunnen teken ook makkelijker overleven. Huidaandoeningen komen heel vaak voor bij de hond en de kat. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien, mijten of dergelijke.
Wat moet ik doen als mijn hond een teek heeft?
Als uw huisdier in het bos of gras gelopen heeft, is het raadzaam om deze te controleren op teken. Indien uw huisdier toch een teek heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekentang. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe beter. Teken kunnen immers ziekten overdragen indien ze langer dan 24u op de gastheer aanwezig zijn. Deze tangetjes kan u bij ons op de praktijk verkrijgen. Na het verwijderen van de teek kunt u het wondje ontsmetten met isobetadine.
Mijn hond drinkt meer dan normaal. Wat moet ik doen?
Overmatig drinken kan verschillende oorzaken hebben. Het is een belangrijk symptoom. Het kan wijzen op problemen met de nieren, lever, suikerziekte,... U maakt best even een afspraak om dit verder te laten onderzoeken.
Hoe kan ik het gebit van mijn hond zo goed mogelijk verzorgen?
Veel volwassen honden/katten krijgen tandproblemen. Door preventief de tanden te verzorgen, voorkomt u zoveel mogelijk deze problemen. Het best worden de tanden gepoetst met speciale tandpasta voor honden/katten. Hiernaast kunnen speciale kauwbotjes, degelijke voeding of een voedingssupplement helpen.
Wat houdt een gebitsreiniging/detatratie in? Wat is het nut hiervan?
Goede tandhygiëne draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Zonder verzorging ontstaat er op de tanden een laag tandplak. Dit is een laag gevormd door speeksel, voedingsresten en micro-organismen. Indien dit tandplak niet verwijderd wordt, onstaat tandsteen. Dit zorgt voor tandvleesonsteking, tandpijn,... Tandsteen kan niet meer met een gewone poetsbeurt verwijderd worden, maar dient mechanisch verwijderd te worden. Dit gebeurt met speciale apparatuur onder algemene verdoving. Indien tandsteen niet verwijderd wordt, kan dit voor zowel lokale als algemene problemen zorgen. Dit kan zorgen voor loszittende/rotte tanden, tandvleesontsteking, abcessen, tandpijn maar ook voor nier-, lever- en hartproblemen indien de bacteriën die aanwezig zijn in de mond ook in de bloedbaan terecht komen. Meest voorkomende symptomen zijn: slechte adem, moeilijk eten, overmatig speekselen.
Mijn huisdier gaat mee op reis. Waar moet ik voor zorgen?
Ten eerste moet uw huisdier beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast moet hij/zij gechipt en geregistreerd zijn. Indien u de grens oversteekt, moet uw huisdier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, dit ten minste 3 weken voor vertrek. Sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Noorwegen en malta, verplichten een behandeling tegen lintwormen. Deze moet tussen de 24 uur en 120 uur voor intrede van het land gegeven worden. Deze behandeling dient in het boekje geschreven te worden door de dierenarts. Meer informatie over de eisen van de verschillende Europese landen vindt u hier: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa.
Op welke leeftijd moet een pup gevaccineerd worden?
Uw pup moet gewoonlijk gevaccineerd worden op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken.
Hierna wordt hij/zij jaarlijks gevaccineerd.
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Een puppy wordt het best ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna maandelijks tot hij/zij 6 maanden oud is. Volwassen honden worden het best 4x/jaar ontwormd.
Is mijn paard correct geïdentificeerd?
Een correcte identificatie houdt in dat:
- het paard gechipt is
- een paspoort heeft
- geregistreerd is in de Belgische databank.
Als houder kunt u zelf nagaan of dit voor uw paard in orde is via de website www.horseid.be.
Indien onduidelijkheid hieromtrent, bel gerust!
Hoe zet ik een paard op mijn naam?
Stap1:
check of het paard geregistreerd is in de Belgische databank: Typ het chipnummer, dat je kan terugvinden in het paspoort, in op www.horseid.be, 'paarden zoeken'.
Stap2:
a/Indien je het paard terugvindt ga dan naar www.cbc-bcp.be. Ga naar 'Identificatie' en druk 'mutatieformulier 2: wijziging houder' af, vul dit in en stuur het op.
b/Indien het paard nog niet in de Belgische databank zit, moet een nieuwe aanvraag gebeuren. Dit kan je online doen via www.horseid.be. Log in, of maak een nieuwe account aan en vervolgens kun je een 'nieuwe identificatieaanvraag' doen.
Bij vragen, bel gerust.
Hoe vaak laat ik de tanden van mijn paard best nazien?
Tandcontrole gebeurt best jaarlijks.
Dierenarts Jonas Soenens volgde meerdere opleidingen over tandverzorging bij paarden en heeft een ruime ervaring als paardentandarts. U kunt bij hem terecht voor:
- jaarlijkse tandcontrole
- extractie van wolfskiezen
- kauwproblemen en vermageren bij oudere paarden
- extractie van persisterende melktanden
- diastema behandeling
- verwijderen tandsteen
- ...
Hoe vaak laat ik mijn paard best chiropractisch behandelen?
Bij sportpaarden wordt een jaarlijkse controle geadviseerd. Bij sommige paarden kan het nodig zijn om dit frequenter te doen.
Indien er problemen zijn (zie 'chiropractie paard'), wordt er best niet te lang gewacht om het paard diergeneeskundig of chiropractisch te checken.
Wat is dry-needling?
Bij dry-needling wordt op zoek gegaan naar 'triggerpoints', dit zijn spanningsknopen in de spieren. Dergelijke knopen ontstaan omdat bepaalde onderdelen van de spieren gecontraheerd blijven en niet meer vanzelf kunnen ontspannen. Met behulp van een 'droge naald', dit is een naald zonder kanaal, worden deze triggerpoints aangeprikt. Hierdier springt de spanningsknoop weer los.
Hoe vaak moet ik mijn paard ontwormen?
*Veulens volgen best een apart schema dat reeds begint op 14 dagen leeftijd.
*Jonge paarden (tot de leeftijd van 6 jaar) worden best 4x per jaar ontwormd.
*Volwassen paarden kunnen eventueel minder frequent ontwormd worden afhankelijk van de infectiedruk. Hierbij kan mestonderzoek nuttig zijn.
Er zijn meerdere ontwormingsmiddelen beschikbaar, deze worden best afwisselend gebruikt. Let echter wel op het actieve bestanddeel en niet op de merknaam! Bovendien is het effect van de verschillende ontwormingsmiddelen afhankelijk van het seizoen.
Indien u meer wilt weten over wormen, weidemanagement, mestonderzoek, enz... kun je terecht op https://www.zoetis.be/nl/ontwormenvanpaarden/index.aspx
Voor een correct en verantwoord ontwormingsschema op maat van uw paard, bel gerust.
Hoe vaak moet ik mijn paard vaccineren?
- Influenza + Tetanus: Dit is een combinatievaccin tegen 'griep' en 'klem'. Dit wordt best jaarlijks toegediend. Voor wedstrijdpaarden (FEI, draf, vlucht, endurance,...) moet dit 6-maandelijks.
- Rhinopneumonie: Dit is een vaccin tegen het Equine Herpes-virus (EHV), type 1 en 4. Dit vaccin dient 6-maandelijks te gebeuren. Bij drachtige merries geldt een ander schema.
Wat is Rhinopneumonie?
Rhinopneumonie is een ziekte die bij paarden wordt veroorzaakt door het Equine Herpes virus, hiervan bestaan verschillende types, EHV1, EHV4, EHV5,...
EHV1 kan drie verschillende ziektebeelden geven:
- Luchtweginfectie met koorts, opgezette lymfeklieren, geen eetlust en neusvloei.
- Bij drachtige merries kan het abortus veroorzaken.
- Neurologische vorm waarbij paarden in meer of mindere mate verlammingsverschijnselen kunnen krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren is de boodschap!
Voor meer info omtrent het virus, risico's, besmetting, symptomen,... kunt u terecht op www.rhinobijpaarden.be
Help! Mijn paard is mank...
Manken bij paarden kan vele vormen en oorzaken hebben. Daarom is het steeds belangrijk hier voldoende aandacht aan te geven zodat problemen niet aanslepen, verergeren of onomkeerbaar worden. Een mankheidsonderzoek bestaat uit een grondige inspectie zowel in stilstand als in beweging. Indien nodig wordt verder onderzoek gedaan met geleidingsanesthesiëen, radiografieën of echografie om zo tot een gepaste diagnose en behandeling te komen.
Is een bloedonderzoek nuttig?
Een standaard bloedonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk witte en rode bloedcellen, eiwitten en antistoffen, alsook lever-, nier- en spierfunctie worden getest. Op die manier krijgen we een algemeen overzicht van de gezondheidstoestand van het dier en de werking van de meeste organen. Redenen van een bloedonderzoek kunnen zijn: gewone check-up, uw dier is te mager of te dik, gebrekkige conditie, onverzorgde vacht, ziek of suf zijn,...
Ik wil mijn merrie laten dekken.
Tegenwoordig gebeurt dit steeds met KI (kunstmatige inseminatie) met gekoeld of diepvries sperma. Om het juiste moment van inseminatie te bepalen is een rectale echografie nodig, hierbij wordt gekeken naar de toestand van de baarmoeder en de grootte van de follikels, op die manier wordt het beste moment uitgekozen om te insemineren en wordt de kans op drachtigheid vergroot. Echografie van de merrie kan thuis gebeuren, alsook inseminatie met gekoeld sperma.
Ik wil een paard aankopen, is een diergeneeskundige keuring noodzakelijk?
Een paard kopen kan een dure aangelegenheid zijn, daarom is het zeker nuttig om te controleren dat het paard gezond is.
Het eerste deel van dergelijke keuring bestaat uit een klinisch onderzoek in rust. Vervolgens wordt het paard ook beoordeeld in beweging op harde en zachte bodem en worden buigproeven uitgevoerd. Het tweede deel is optioneel en betreft de radiografische keuring, hierbij worden standaard 18 radiografieën van de gewrichten en beenderen gemaakt. Bij twijfel of bij specifieke vragen worden bijkomende opnames gemaakt.
Aankoopkeuring kan op verplaatsing gebeuren mits de accommodatie aan een aantal voorwaarden voldoet, dit wordt best op voorhand al eens besproken.
Wanneer wordt mijn hengst best gecastreerd?
De meeste hengsten worden gecastreerd tussen 1.5 en 2.5 jaar oud afhankelijk van hun karakter. De beste periode hiervoor is het voorjaar als de temperaturen niet te koud zijn en er nog niet te veel insecten zijn. De castratie kan op verplaatsing uitgevoerd worden en gebeurt liggend onder korte algemene narcose.
Wat is PAARDENPUNT VLAANDEREN?
Op deze site www.paarden.vlaanderen kan je als paardenhouder zeer veel info vinden omtrent ziekten, voeding, giftige planten, huisvesting, wetgeving en eigendom, overheidssteun,...
Waarom en hoe vaak moet ik mijn konijn vaccineren?
Bij konijnen bestaan er twee belangrijke ziektes die dodelijk zijn. Myxomatose en het viraal hemorragisch syndroom of rabit haemorrhagic disease. Van deze laatste ziekte bestaan 2 varianten, RHD1 en RHD2. Dit zijn 2 ziekten waartegen je uw konijn kan beschermen door middel van vaccinatie. Jaarlijks wordt het best gevaccineerd tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2. Deze vaccinatie kan toegediend worden vanaf 5 weken en werkt 1 jaar.
Konijnen samen huisvesten? Gecastreerd of gesteriliseerd?
Het konijn is een gezelschapsdier en is dus liever niet alleen. Zeker als u zelf niet veel thuis bent en voldoende ruimte hebt, is het aangeraden 2 konijnen samen te houden. Het best worden 2 konijnen van dezelfde leeftijd gekozen. In de meeste gevallen komen een vrouwtje en mannetje het best overeen. Maar dan worden ze wel het beste gecastreerd/gesteriliseerd. Vanaf 10-12 weken zijn konijnen vruchtbaar en worden ze best even apart gehouden tot het mannetje gecastreerd is. Castratie zorgt er ook voor dat het mannetje rustiger wordt en aangenamer van karakter. Castratie kan vanaf 4 maanden. Na castratie moet het mannetje wel nog 3 weken apart gehouden worden, deze periode is hij namelijk nog vruchtbaar.
Sterilisatie voorkomt latere baarmoederproblemen zoals ontstekingen/tumoren en schijndracht. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Ander combinatie's kunnen ook maar ze worden dan best ook wel gesteriliseerd/gecastreerd tussen de 4-6 maanden leeftijd. Tijdens deze periode begint de pubertijd en kan er onenigheid ontstaan.
Welke voeding geef ik mijn konijn het best?
De belangrijkste voorwaarden zijn: onbeperkt hooi, beperkt groenvoer (best 1 kop/ kg lichaamsgewicht) en ongeveer 20 gram konijnenvoer/ kg lichaamsgewicht. Daarnaast kan er nog een snoepje gegeven worden, maar dit wordt het best beperkt.
Ruwvoer (hooi/groenvoer) is heel belangrijk voor een goede werking van de darmen en zorgt voor slijtage van de tanden. De tanden bij een konijn groeien immers continu door. Indien het dier te veel korrels krijgt en te weinig ruwvoer, kan dit het darmstelsel ontregelen en zo problemen veroorzaken. Een konijn eet ook zijn eigen keutels op, dit is normaal. Tijdens de eerste darmpassage worden namelijk niet alle voedingsstoffen en energie uit het voer gehaald. De gewone harde keutels, zijn de onverteerbare deeltjes, deze zijn groot en stevig van vorm. Deze worden niet opgegeten. De blindedarmkeutels zijn zacht en donker, deze worden wel opgegeten.
Groenten die geschikt zijn: bijvoorbeeld broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, peterselie, witloof, andijvie, paardenbloem, wortels, selderij, spinazie, salade(beperkt), radijsjes,...
Groenten die beter niet gegeven worden: bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, aardappelschillen.
Wat moet ik doen als mijn konijn moeilijk eet?
Tandproblemen komen heel frequent voor bij het konijn. Problemen ontstaan doordat de tanden niet meer goed afslijten. Wanneer snijtanden niet meer goed afslijten, groeien ze door en spreken we van olifantstanden. Deze kunnen verder omkrullen en zo wondjes veroorzaken ter hoogte van de lippen/wangen en tong. Indien kiezen niet goed afslijten, ontstaan er haken/punten. Deze zorgen eveneens voor verwondingen. Indien niet wordt ingegrepen, kunnen de onderste kiezen naar elkaar toe groeien, waardoor een soort tandenbrug ontstaat. Hierdoor kan het konijn niet meer goed eten/slikken. De tanden dienen in deze gevallen regelmatig bijgevijld te worden.
Moeten fretten gevaccineerd worden?
Fretten zijn zeer gevoelig voor het Hondenziektevirus (Distemper). Gelukkig kan je hem/haar hiertegen beschermen door te vaccineren. Hierbij wordt best de nobivac puppy vaccin gebruikt. Deze geeft een veilige en goede immuniteit. Dit kan vanaf de leeftijd van 9 weken en wordt 1x na 4 weken herhaald. Daarna moet er jaarlijks gevaccineerd worden. Drachtige vrouwtjes kunnen ook tijdens de dracht gevaccineerd worden, de pups zijn dan 6-12 weken na de geboort beschermd. Indien uw fret naar het buitenland meegaat, dient hij ook tegen hondsdolheid ingeënt te worden. Dit ten minste 3 weken op voorhand.
Welke voeding is geschikt voor mijn fret?
De fret is een strikte carnivoor. Door een relatief kort maagdarmkanaal en een snelle transittijd hebben ze behoefte aan kwalitatief goed voedsel met een hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong. Daarnaast dient de voeding zo laag mogelijk in koolhydraat- en vezelgehalte te zijn. Plantaardige eiwitten worden slecht verteerd door de fret. Groenten en fruit worden niet verteerd. Best wordt speciaal frettenvoer gegeven of kittenvoer van hoge kwaliteit. Dit kan eventueel aangevuld worden met speciale blikvoeding. Rauw vlees wordt beter niet gegeven, dit zorgt voor een gezondheidsrisico. Er werd namelijk in studies een duidelijke toename aan bacteriële infecties gezien bij fretten die gevoerd werden met rauw vlees.
Waarom,wanneer en hoe castreren?
Indien u niet wilt fokken, castreert u best het mannetje. Na castratie worden ze gemakkelijker in de omgang en geven ze minder geur af. Zeker indien een mannetje bij andere fretten gehouden wordt, is castratie noodzakelijk. Wij raden aan om uw fret tussen een leeftijd van 6-8 maanden te castreren. De puberteit begint namelijk tussen de 4 en 9 maanden.
Alternatief voor een operatie is een hormoonimplantaat. Deze implantaten onderdrukken de afgifte van de geslachtshormonen. Het gedrag en de geur wordt op dezelfde manier beïnvloed als bij een operatie. Deze implantaten kunnen vanaf 4 maanden leeftijd geplaatst worden en werken afhankelijk van de soort implantaat 2 tot 4 jaar.
Waarom en wanneer moet een vrouwtje gesteriliseerd worden?
Een vrouwtje waar niet mee gefokt wordt, wordt ook best gesteriliseerd. Als vrouwtjes immers te lang loops blijven, lopen ze het risico op beenmergdepressie. Dit kan zelf dodelijk zijn. Wij raden aan het vrouwtje voor of in het begin van de loopsheid te steriliseren, op ongeveer 6 maanden leeftijd. Een goed alternatief voor de operatie is een hormoonimplantaat. Vrouwtjes worden niet meer loops en hebben geen risico meer op beenmergdepressie. Daarnaast heb je het risico van de operatie niet. Deze implantaten werken 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de gebruikte soort.
Leeft een cavia liefst alleen of in groep? Moeten cavia's gecastreerd/gesteriliseerd worden?
Cavia's zijn gezelschapsdieren en leven liefst niet alleen. Best worden 2 vrouwtjes of een gecastreerd mannetje en vrouwtje gehouden. 2 mannetjes kunnen eventueel, maar dan worden ze best gecastreerd om agressie te vermijden en voorziet u best een ruim hok.
De sterilisatie bij een vrouwtje wordt niet preventief uitgevoerd. Dit is een risicovolle operatie door de diepe ligging van de eierstokken en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid buikvet. Deze operatie wordt in principe enkel uitgevoerd indien er een dringende reden voor is, zoals bij een baarmoederontsteking/tumor of cysteuze ovaria.
Wij raden u wel aan om het mannetje te castreren. Dit om aggressie en ongewenste nestjes te voorkomen. Dit kan vanaf 4 maanden uitgevoerd worden. Deze ingreep gebeurt onder algemene verdoving.
Wat is een goede voeding voor cavia's?
Cavia's zijn herbivoren. Zij kunnen geen vitamine C aanmaken of gedurende lange tijd opslaan. Daarom is het belangrijk dat cavia's extra vitamine C via de voeding krijgen. Deze voeding geeft u het best aan uw cavia: zo'n 10-15 gram caviavoer/dag, vers hooi en groentes. Indien er onvoldoende vitamine C in uw voer aanwezig is, wordt er ook het best vitamine C gesupplementeerd. Hooi is heel belangrijk voor de correcte slijtage van de tanden. Tanden van cavia's groeien immers ook voortdurende door. Daarnaast zorgt een vezelrijke voeding ook voor een goede darmwerking.
Cysteuze ovaria bij de cavia, wat is dit?
De eierstokken van een cavia kunnen zich vullen met vocht en daardoor wel zo'n 3 tot 10 cm groot worden. Symptomen zijn kaalheid op de rug en flanken, verminderde eetlust/vermageren, suf, pijn, bloed in de urine en onrust. De diagnose kan gesteld worden door middel van palpatie en RX/echografie. Deze afwijkende eierstokken kunnen ofwel medicamenteus of door middel van chirurgie behandeld worden.
Kan een cavia gebitsproblemen krijgen?
Ook bij de cavia zijn we vaak tandproblemen. Vaak begint uw cavia te vermageren, overmatig te speekselen, moeilijk te eten en kan hij ook tandenknarsen. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis van het probleem liggen. Te kort aan vitamine C of D, abcessen, kiezen die doorgroeien/haakvorming, afgebroken tanden of een afwijkende stand/scheve tanden kunnen zorgen voor problemen. Snijtanden/kiezen moeten dan door de dierenarts bijgevijld worden, in sommige gevallen is ook een extractie nodig. In dergelijke gevallen worden best ook altijd vitamines extra bijgegeven. In dergelijke gevallen is het wel belangrijk om te weten dat sommige tandproblemen levenslange behandeling vragen.
Op welke leeftijd moet mijn kitten gevaccineerd worden?
Uw kitten moet gewoonlijk 2x gevaccineerd worden op een leeftijd van 9 en 12 weken. Hierna wordt hij/zij jaarlijks gevaccineerd.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Een kitten moet maandelijks ontwormd worden tot een leeftijd van 6 maanden. Een volwassen kat wordt het best 4x/jaar ontwormd, afhankelijk van de infectiedruk.
Op welke leeftijd kan mijn kattin/kater gesteriliseerd of gecastreerd worden?
Sinds september 2014 moeten in België katten en kittens die van eigenaar veranderen verplicht gesteriliseerd of gecastreerd worden. Deze ingreep wordt best uitgevoerd tussen de 3 en 6 maanden leeftijd.
Moet ik het hele jaar door tegen vlooien en teken behandelen?
Teken en vlooien vormen het hele jaar door een risico. Daarom raden wij u aan om het hele jaar door te behandelen. Vlooien kunnen immers in de winter perfect in de warmte van uw huis overleven. Door de minder strenge winters kunnen teken ook makkelijker overleven. Huidaandoeningen komen heel vaak voor bij de hond en de kat. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien, mijten of dergelijke.
Wat moet ik doen als mijn kat een teek heeft?
Als uw huisdier in het bos of gras gelopen heeft, is het raadzaam om deze te controleren op teken. Indien uw huisdier toch een teek heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekentang. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe beter. Teken kunnen immers ziekten overdragen indien ze langer dan 24u op de gastheer aanwezig zijn. Deze tangetjes kan u bij ons op de praktijk verkrijgen. Na het verwijderen van de teek kunt u het wondje ontsmetten met isobetadine.
Mijn kat drinkt meer dan normaal. Wat moet ik doen?
Overmatig drinken kan verschillende oorzaken hebben. Het is een belangrijk symptoom. Het kan wijzen op problemen met de nieren, lever, suikerziekte,... U maakt best even een afspraak om dit verder te laten onderzoeken.
Hoe kan ik het gebit van mijn kat zo goed mogelijk verzorgen?
Veel volwassen honden/katten krijgen tandproblemen. Door preventief de tanden te verzorgen, voorkomt u zoveel mogelijk deze problemen. Het best worden de tanden gepoetst met speciale tandpasta voor honden/katten. Hiernaast kunnen speciale kauwbotjes, degelijke voeding of een voedingssupplement helpen.
Wat houdt een gebitsreiniging/detatratie in? Wat is het nut hiervan?
Goede tandhygiëne draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Zonder verzorging ontstaat er op de tanden een laag tandplak. Dit is een laag gevormd door speeksel, voedingsresten en micro-organismen. Indien dit tandplak niet verwijderd wordt, onstaat tandsteen. Dit zorgt voor tandvleesonsteking, tandpijn,... Tandsteen kan niet meer met een gewone poetsbeurt verwijderd worden, maar dient mechanisch verwijderd te worden. Dit gebeurt met speciale apparatuur onder algemene verdoving. Indien tandsteen niet verwijderd wordt, kan dit voor zowel lokale als algemene problemen zorgen. Dit kan zorgen voor loszittende/rotte tanden, tandvleesontsteking, abcessen, tandpijn maar ook voor nier-, lever- en hartproblemen indien de bacteriën die aanwezig zijn in de mond ook in de bloedbaan terecht komen. Meest voorkomende symptomen zijn: slechte adem, moeilijk eten, overmatig speekselen.