Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd kan mijn teef gesteriliseerd worden?

Het best wordt uw hond gesteriliseerd tussen de eerste en tweede loopsheid. Afhankelijk van het ras en de grootte van uw hond wordt deze het best geopereerd tussen een leeftijd van 6 maanden en 2,5 jaar oud. Kleinere rassen kunnen over het algemeen vroeger gesteriliseerd worden dan grotere rassen.

Op welke leeftijd kan mijn reu gecastreerd worden?

Castratie is mogelijk vanaf 5 maanden.

Moet ik het hele jaar door tegen vlooien en teken behandelen?

Teken en vlooien vormen het hele jaar door een risico. Daarom raden wij u aan om het hele jaar door te behandelen. Vlooien kunnen immers in de winter perfect in de warmte van uw huis overleven. Door de minder strenge winters kunnen teken ook makkelijker overleven. Huidaandoeningen komen heel vaak voor bij de hond en de kat. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien, mijten of dergelijke.

Wat moet ik doen als mijn hond een teek heeft?

Als uw huisdier in het bos of gras gelopen heeft, is het raadzaam om deze te controleren op teken. Indien uw huisdier toch een teek heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een speciale tekentang. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe beter. Teken kunnen immers ziekten overdragen indien ze langer dan 24u op de gastheer aanwezig zijn. Deze tangetjes kan u bij ons op de praktijk verkrijgen. Na het verwijderen van de teek kunt u het wondje ontsmetten met isobetadine.

Mijn hond drinkt meer dan normaal. Wat moet ik doen?

Overmatig drinken kan verschillende oorzaken hebben. Het is een belangrijk symptoom. Het kan wijzen op problemen met de nieren, lever, suikerziekte,... U maakt best even een afspraak om dit verder te laten onderzoeken.

Hoe kan ik het gebit van mijn hond zo goed mogelijk verzorgen?

Veel volwassen honden/katten krijgen tandproblemen. Door preventief de tanden te verzorgen, voorkomt u zoveel mogelijk deze problemen. Het best worden de tanden gepoetst met speciale tandpasta voor honden/katten. Hiernaast kunnen speciale kauwbotjes, degelijke voeding of een voedingssupplement helpen.

Wat houdt een gebitsreiniging/detatratie in? Wat is het nut hiervan?

Goede tandhygiëne draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Zonder verzorging ontstaat er op de tanden een laag tandplak. Dit is een laag gevormd door speeksel, voedingsresten en micro-organismen. Indien dit tandplak niet verwijderd wordt, onstaat tandsteen. Dit zorgt voor tandvleesonsteking, tandpijn,... Tandsteen kan niet meer met een gewone poetsbeurt verwijderd worden, maar dient mechanisch verwijderd te worden. Dit gebeurt met speciale apparatuur onder algemene verdoving. Indien tandsteen niet verwijderd wordt, kan dit voor zowel lokale als algemene problemen zorgen. Dit kan zorgen voor loszittende/rotte tanden, tandvleesontsteking, abcessen, tandpijn maar ook voor nier-, lever- en hartproblemen indien de bacteriën die aanwezig zijn in de mond ook in de bloedbaan terecht komen. Meest voorkomende symptomen zijn: slechte adem, moeilijk eten, overmatig speekselen.

Mijn huisdier gaat mee op reis. Waar moet ik voor zorgen?

Ten eerste moet uw huisdier beschikken over een Europees paspoort. Daarnaast moet hij/zij gechipt en geregistreerd zijn. Indien u de grens oversteekt, moet uw huisdier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, dit ten minste 3 weken voor vertrek. Sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Noorwegen en malta, verplichten een behandeling tegen lintwormen. Deze moet tussen de 24 uur en 120 uur voor intrede van het land gegeven worden. Deze behandeling dient in het boekje geschreven te worden door de dierenarts. Meer informatie over de eisen van de verschillende Europese landen vindt u hier: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa.

Op welke leeftijd moet een pup gevaccineerd worden?

Uw pup moet gewoonlijk gevaccineerd worden op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Hierna wordt hij/zij jaarlijks gevaccineerd.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Een puppy wordt het best ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna maandelijks tot hij/zij 6 maanden oud is. Volwassen honden worden het best 4x/jaar ontwormd.

Maak een afspraak voor jouw huisdier

Contactgegevens

Dierenartsenpraktijk Groot en klein - Proosdijstraat 41 - 8020 Hertsberge (Oostkamp)

GEZELSCHAPSDIEREN
+32 (0) 478 82 49 17 (Janne Dewulf)
janne@dapgrootenklein.be
ONLINE AFSPRAAK

 

PAARDEN
+32 (0) 493 18 93 57 (Jonas Soenens)
jonas@dapgrootenklein.be
Online afspraak NIET mogelijk! 

Openingsuren

Consultatie en huisbezoek op afspraak.