Chiropractie & Dry-needling

Wat is chiropractie?

Kort samengevat is chiropractie het losmaken van vastzittende wervels. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel eens ‘kraker’ genoemd. Deze benaming is echter niet helemaal correct. Wat een chiropractor eigenlijk doet, is het wegnemen van 'blokkades' in het lichaam. Chiropractie focust zich vooral op de wervelkolom (nek en rug).

Hoe ontstaat zo een 'blokkade'?

Dit kan door een verkeerde beweging van het dier zelf gebeuren, bijvoorbeeld door uitglijden of door een val. Anderzijds zijn er ook uitwendige factoren die een rol spelen. Bij het paard zijn dit onder andere de ruiter, het zadel, de training...

Wat is dry-needling?

Bij dry-needling wordt op zoek gegaan naar 'trigger points', dit zijn spanningsknopen in de spieren. Dergelijke knopen ontstaan doordat bepaalde onderdelen van de spieren gecontraheerd blijven en niet meer vanzelf kunnen ontspannen. Dit veroorzaakt minder soepele bewegingen en pijn. Met behulp van een 'droge naald', dit is een naald zonder kanaal, worden deze triggerpoints aangeprikt. Hierdoor springt die spanningsknoop weer los.

 

Wervelkolom en ruggenmerg.

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels die elk afzonderlijk kunnen bewegen. In deze centrale as ligt het ruggenmerg, dat bestaat uit zenuwbanen. Als er een blokkade is ter hoogte van de wervels raken deze zenuwen geprikkeld of 'gekneld'. Dit zorgt voor pijn waardoor het dier zijn lichaam anders of verkeerd zal gaan gebruiken. Na een tijdje ontstaan overbelasting, ontsteking, spierverlies, verhoogde slijtage en pijn.

Spieren.

Rond deze beenderige structuren ligt een intens netwerk van spieren dat het geheel samenhoudt en stabiliseert. Anderzijds zorgen deze spieren er ook voor dat het lichaam in alle richtingen kan bewegen.

De behandeling

Chiropractie

De manipulaties bij chiropractie zijn niet pijnlijk of gevaarlijk voor het dier en worden meestal goed verdragen. Chiropractie wordt zowel preventief toegepast om overbelastingen en blessures te voorkomen alsook therapeutisch om een bestaand letsel (beter) te laten genezen.

Bij het paard wordt ook aandacht besteed aan de ruiter, het zadel, bespiering, stand van de hoeven, trainingsschema,...

Bij de hond worden ook training, sporttak, harnas/halsband, begeleider,... bekeken.

 

Dry-needling

De naaldjes die gebruikt worden zijn zeer fijn en voelen de dieren bijna niet. Meestal krijg je een schokje als een triggerpoint 'losschiet' maar dit wordt ook zonder problemen verdragen. Dry-needling en chiropractie worden meestal gecombineerd omdat je een versterkte werking hebt als zowel spieren als wervels worden los gemaakt.

Diergeneeskunde

Als dierenarts wordt steeds naar het volledige plaatje gekeken. Onderzoek, diagnose en behandeling is de basis. Met chiropractie/dry-needling ontstaat er een extra optie om te behandelen. Op die manier kan voor elk probleem de gepaste behandeling gekozen worden.

Bovendien kan diergeneeskunde en chiropractie ook preventief gebruikt worden. Wij bieden een complete en veelzijdige begeleiding voor uw dier aan, om zo problemen te voorkomen.

Maak een afspraak voor jouw huisdier

Contactgegevens

Dierenartsenpraktijk Groot en klein - Proosdijstraat 41 - 8020 Hertsberge (Oostkamp)

GEZELSCHAPSDIEREN
+32 (0) 478 82 49 17 (Janne Dewulf)
janne@dapgrootenklein.be
ONLINE AFSPRAAK

 

PAARDEN
+32 (0) 493 18 93 57 (Jonas Soenens)
jonas@dapgrootenklein.be
Online afspraak NIET mogelijk! 

Openingsuren

Consultatie en huisbezoek op afspraak.