Chiropractie

Wat is chiropractie?

Kort samengevat is chiropractie het losmaken van vastzittende wervels. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel eens ‘kraker’ genoemd. Deze benaming is echter niet helemaal correct. Wat een chiropractor eigenlijk doet, is het herstellen of verbeteren van de normale bewegingen.

Beweging is een essentieel onderdeel van de gezondheid van een dier. Chiropractie richt zich op het verbeteren van de beweging, waardoor het lichaam beter functioneert en dus ‘gezonder’ wordt.

Beweging

Het uitgangspunt van chiropractie is dat het lichaam goed en vlot moet bewegen. Indien een onderdeel niet meebeweegt moeten andere delen van het lichaam dit opvangen. Hierdoor krijg je een abnormaal bewegingspatroon. Na een tijdje ontstaat overbelasting, ontsteking, spierverlies, verhoogde slijtage, pijn...

Met behulp van chiropractie kun je deze vicieuze cirkel doorbreken en het normale bewegingspatroon herstellen. Spieren, ligamenten en pezen zullen terug sterker worden waardoor er een betere stabilisatie van de gewrichten is.

Chiropractie herstelt de normale bewegingen van de wervelkolom, en zorgt bijgevolg voor een betere functie van het zenuwstelsel. Optimale functie van het zenuwstelsel is essentieel voor optimale beweging van het lichaam!

Normale beweging wervels

Functie zenuwstelsel +++

Optimale beweging van het lichaam

De behandeling

Chiropractie

Het consult start met het verhaal van de eigenaar/ruiter/begeleider/verzorger van het dier. Aan de hand van een aantal vragen komt het probleem beter in beeld. Vervolgens is er een onderzoek van het dier zelf. Hierbij wordt gelet op de stand van de benen en hoeven/nagels, bespiering, houding...Hierna is er een bewegingsonderzoek.


Verder gaat er bij het paard ook aandacht naar het zadel, hoofdstel en bit, ruiter, trainingsschema,… Bij de hond wordt gelet op de halsband of harnas, begeleider, sporttak, trainingsschema en intensiteit,…


Bij de chiropractische behandeling wordt systematisch het volledige dier onderzocht en behandeld. Deze manipulaties zijn niet pijnlijk of gevaarlijk voor het dier en worden meestal goed verdragen.


Chiropractie wordt zowel preventief toegepast om overbelastingen en blessures te voorkomen alsook therapeutisch om een bestaand letsel (beter) te laten genezen.

Diergeneeskunde

Als dierenarts wordt steeds naar het volledige plaatje gekeken. Onderzoek, diagnose en behandeling is de basis. Met chiropractie ontstaat er een extra optie om te behandelen. Op die manier kan voor elk probleem de gepaste behandeling gekozen worden.

Bovendien kan diergeneeskunde en chiropractie ook preventief gebruikt worden. Wij bieden een complete en veelzijdige begeleiding voor uw dier aan, om zo problemen te voorkomen.

Maak een afspraak voor jouw huisdier

Contactgegevens

Dierenartsenpraktijk Groot en klein - Proosdijstraat 41 - 8020 Hertsberge (Oostkamp)

GEZELSCHAPSDIEREN
+32 (0) 478 82 49 17 (Janne Dewulf)
janne@dapgrootenklein.be
ONLINE AFSPRAAK

 

PAARDEN
+32 (0) 493 18 93 57 (Jonas Soenens)
jonas@dapgrootenklein.be
Online afspraak NIET mogelijk! 

Openingsuren

Consultatie en huisbezoek op afspraak.